Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Научниците од Канзас ги идентификуваа позитивните ефекти на млекото врз човечкиот мозок.

Научниците мед. Центарот во Канзас направи ново откритие. Тие докажаа дека млекото значително влијае на перформансите и правилната функционалност на човечкиот мозок. Тие ги објавија резултатите од истражувањето во The American Journal of Clinical Nutrition.

Според лекарите, млекото има одлична поврзаност со природниот антиоксидативен глутатион, кој е во мозокот на луѓето. Во исто време, 60 апсолутно здрави постари кандидати учествуваа во студијата. Резултатите од студијата ги погодија сите лекари. Научниците забележале дека веднаш штом едно лице пие млеко, во неговиот мозок се појавува зголемено ниво на антиоксиданс. Биолошките супстанции присутни во млекото имаат позитивен ефект врз состојбата на органот. За сите промени во мозокот, научниците го следат МНР.

Научниците ја истакнуваат својата теорија дека ваквото зголемување на нивото на глутатион создава посебна кисела средина. За возврат, се спречува развојот на разни болести поврзани со стареење, кои вклучуваат Паркинсонова болест и Алцхајмерова болест. Исто така, оваа супстанција придонесува кон зачувување на телото, односно процесот на стареење е инхибиран.

Ова прашање ќе остане отворено долго време. Но, првите податоци добиени од лекарите, беше почеток на една голема студија. Можеби во иднина, многу болести поврзани со староста може да се спречат со едноставно млеко, или дури и да добијат втор млад човек.

Но, вреди да се запамети дека млекото за пиење во големи количини може негативно да влијае на човечкото тело. Сакаат од многу пијалаци ја зголемуваат киселоста на стомакот. Ова може да доведе до пептични улкуси. Исто така, голема количина млеко "измива" калциум од коските. Затоа, лекарите препорачуваат дека пред да почнете да пиете многу млеко, прво консултирајте се со лекар. Со корист на мозокот, може да се развијат и други болести.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .