Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Австралиските научници ќе печатат органи на 3D печатач

На универзитетот Квиленд, заедно со северната болница Метро, ​​тие одлучија да создадат центар во кој ќе испечатат човечки органи и ткива. Кога користите 3D печатач, специјалистите ќе можат да ги создадат оние делови од телото кои се потребни за трансплантација.

Министерот за здравство на Квинсленд, Камерон Дик, рече дека за првпат ќе се гради институт за производство на биолошки органи со болницата со највисоко ниво. Сите вработени во центарот ќе работат за да го добијат најдобриот резултат. Од медицински сестри до примарните истражувачи и научници, сите ќе бидат вклучени во дизајнот на проектот.

Предложениот институт ќе биде изграден на два спрата од истата зграда во мед. четвртина од градот Херстон здравство Precinct Бризбејн. На вработените во центарот ќе им се доделат важни задачи за скенирање на пациентите. По целосна анализа на пациентот, лекарите мора да ги изберат потребните ткива, што ќе стане материјал за печатење.

Исто така, Институтот ќе биде ангажиран во развојот, дизајнот и печатењето на самите ткаенини за импланти, а потоа се планира проширување на можностите и печатење на органи за трансплантација. Научниците велат дека сите ткаенини кои ќе бидат испечатени на 3D печатач нема да бидат отфрлени од телото. Ова се должи на фактот дека за секој нов орган ќе бидат земени сопствени клетки на пациентот со цел телото подобро да ја прифати туѓата материја. Ова го изјави еден од главните истражувачи на проектот Миа Вудроф.

Во овој центар, исто така, се планира да се одвои посебна зона за часови за обука. Во вакви училници, професионалци ќе можат да ги обучуваат младите професионалци во сите суптилностите и правилата за работа со биопринт.

Според прелиминарните податоци, центарот треба да заработи следната година. Тоа е, 2017 година ќе биде сегашната година на откритија и откритија во медицината.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .