Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Тестови за нова ХИВ вакцина започна во Јужна Африка

Лекарите од Јужна Африка се на работ на друго откритие. Тие велат дека многу брзо илјадници луѓе можат да бидат спасени од смртоносниот ХИВ-вирус. Лекарите ќе спроведат уште една серија експерименти за нова вакцина против болеста.

Повеќе од 5.000 јужноафрикански граѓани ќе учествуваат во тестот за дрога HVTN 702. Сите учесници се избрани во одредена возрасна категорија - 18-35 години. Одредена количина на вакцина ќе се дистрибуира во 15 региони на Африка. За 4 години, пациентите ќе ги набљудуваат, испитуваат и следат промените во телото. Како резултат на експериментот, научниците се надеваат дека барем малку ќе ја намалат јачината на болеста во Јужна Африка.

До 2020 година, лекарите планираат да ги завршат тестирањата за дрога. Научниците велат дека ако резултатите од експериментот не даваат солидни и амбициозни резултати, работата ќе продолжи. Дури и мал процент на успех може да даде шанса за обновување на илјадници луѓе ширум светот.

Претходно во 2009 година, слични експерименти беа спроведени во Тајланд. За 3,5 години, лекарите ја испитуваа работата и одговорот на болеста на вакцината. Како резултат на студијата, беше откриено дека лекот е ефикасен на 31,2%.

Потсетиме дека секоја година на 1 декември се слави денот за борба против ХИВ инфекциите и СИДА . Според светската организација, ХИВ е едно од првите места во рангирањето на глобални и комплексни болести. Денес, повеќе од 35 милиони луѓе од различни земји веќе умреле од оваа болест. Само во 2015 година, повеќе од 1 милион луѓе загинаа од инфекција. Според статистичките податоци од минатата година, околу 37 милиони луѓе кои живеат со ХИВ живеат на планетата. Повеќето пациенти во Африка, од југ до Сахара. Во Јужна Америка, околу 1.000 здрави луѓе стануваат заразени во еден ден. И според податоците за 2014 година, редовите на оние кои се засегнати од ХИВ се зголемиле за 2,4 милиони жители, а ова е само во Јужна Африка.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .