Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Австралиските лекари ќе го намалат отпорноста на бактериите на антибиотици

Во современата медицина откри голем проблем - отпорноста на бактериите на антибиотиците. Некои бактерии кои живеат во човечкото тело не можат да бидат убиени дури и од најефикасните и моќни лекови. Во светската здравствена организација води тажна прогноза. Доколку не се пронајде ефикасен лек, до 2050 година повеќе од 300 милиони луѓе ќе умрат за една година. И таквите бројки ќе бидат предизвикани само од заразни болести. Според официјалните податоци, австралиските научници открија како да излезат од оваа ситуација.

Каролин Мајкл од Универзитетот во Сиднеј, која работи на Природно-математичкиот факултет, рече дека овој метод ќе им овозможи на лекарите да знаат и да разберат колку долго микробите создаваат имунитет на лекови. Поради промени во третманот, можно е да се реши глобален проблем и да спаси животи.

Бактериите и микробите што влегуваат во телото можат да се променат многу брзо. Во исто време, тие им ги пренесуваат на своите потомци сите информации за преживувањето, кои тие ги собрале за време на нивниот долг живот. Тоа е, сите нови антибиотици кои се воведени во човечкото тело нема да дејствуваат соодветно на бактериите. Но, микробите имаат победнички начини за пренос на податоци - вродени и стекнати. Многу е потешко да се работи со вториот тип. Вродениот во својот механизам кореспондира со линеарен тип. Таа се заснова само на информациите што сега се користат, а не на оние кои се релевантни вчера. На оваа теорија лекарите сакаат да создадат нови ефективни лекови.

Каролин Мајкл тврди дека ако се фокусирате на генот на отпорот на микробите, а не на патогените, тогаш можете да го видите нивниот развој. Исто така, ќе ви овозможи да ги следите активностите и функциите на различни гени на отпорност веќе во фазата на патогенот.

Научниците велат дека сега медицината треба внимателно да ги испита сите бактерии и микроорганизми кои дури и не влијаат на човечкото тело. Ова ќе доведе до враќање на старите антибиотици, на кои бактериите изгубиле отпор.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .