Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Научниците ја утврдија причината за алкохолизам

Група американски научници спроведоа неколку студии во кои утврдиле дека вистинската причина за зависноста од алкохол е ген на KLB. Според научниците, стимулацијата на овој ген овозможува поефикасно лекување зависност од алкохол, дури и во напредната форма.

Во текот на практичните истражувања, беше откриено дека хормонот на типот FGF21, кој е одговорен за желбите за слатка храна, е поврзан со нов ген. Затоа, научниците одлучиле да ги споредат мутациите во генот поради потрошувачката на слатка супстанција со самото откритие. Значи, беше откриено дека се случиле промени во точката во генот KLB по консумирање со алкохол.

Во моментот, тестовите се изведуваат само во лабораторија за глувци. Веќе се спроведени неколку експерименти, врз основа на кои научниците го направиле овој заклучок. Значи, глодарите беа поделени во две групи. Првиот од нив доби алкохол, а втората група доби оптимална количина чиста вода. Концентрацијата на хормони во сите експериментални беше на ниво.

По овој експеримент, научниците го исклучија ген KLB. Однесувањето на глувците не се промени, организмите на глодарите од двете групи одговорија еднакво на надворешните стимули. Сепак, бројот на генски рецептори е модифициран. Таквите знаци, според лидерот на истражувачкиот тим, сугерираат дека стимулацијата на овој ген може да се искористи за ефикасно лекување зависност од алкохол.

Во моментов, проблемот со алкохолната зависност, за жал, има само позитивен тренд. Треба да се напомене дека зависноста од алкохол често предизвикува развој на патолошки заболувања, кои имаат неповратен процес и се фатални. Проблемот важи подеднакво и за возрасните и за младите.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .