Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Алкохолот помага да се спречи мозочен удар

Група научници по серија практични тестови и студии утврдиле дека умерената потрошувачка на алкохол може да го спречи мозочниот удар и болестите со слична етиологија. Сепак, треба да се забележи дека не секој алкохолен пијалок има таков позитивен ефект врз телото. Се работи за црвено и бело вино.

Повеќе од 2000 луѓе учествуваа во практичниот дел од експериментот. Нивната медицинска историја и медицинската евиденција пред експериментот исто така беа детално испитани. Во рок од еден месец, волонтерите кои учествуваа во работата, консумираат дневно една чаша вино. Значи, на крајот од работата беше спроведен втор медицински преглед. Според резултатите од ова, научниците дошле до заклучок дека оние кои секојдневно консумираат чаша вино, многу помалку е веројатно да развијат мозочен удар од оние кои целосно се откажале од алкохол или консумираат посилни пијалоци.

Исто така, треба да се каже дека студијата има за цел развој на прецизно исхемичен мозочен удар , бидејќи изнесува 85% од вкупниот број заболувања на оваа етиологија.

Исто така, научниците забележале дека конзумирањето на повеќе од една чаша вино не е само корисно, туку, спротивно, може да предизвика развој на болест ако веќе има предуслови за ова. Ова се должи на фактот дека прекумерната доза на алкохол доведува до зголемување на крвниот притисок, што е веќе сериозен етиолошки фактор за исхемичен мозочен удар. Особено, тоа се однесува на старите лица.

Шефот на истражувачката група, исто така, истакна дека не треба да се бара врска помеѓу типот на алкохол и мозочен удар, бидејќи сè зависи од индивидуалните карактеристики на организмот. Затоа, консумацијата на алкохол треба да биде умерена, во прифатливи дози.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .