Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Научниците планираат да започнат со трансплантација на очите

Таквата изјава беше направена од научници од Америка пред некој ден. Според нивните уверувања во не толку далечна иднина, ќе може да се започне со операција на целосна трансплантација на човечкото око. Сепак, во моментов тоа е само делумно трансплантација на органи. Тестови на животни во лабораторија.

Научниците од Питсбург велат дека за 10 години ќе биде можно да се извршат операциите на целосна трансплантација на органите на видот. Ова ќе даде можност да се видат не само лица со патологии на овие органи, туку и оние кои се целосно слепи - од раѓање или како резултат на стекнатите етиолошки фактори.

Во овој момент, истражувачите спроведуваат практични истражувања во лабораторијата. Експерименталните животни се трансплантираат како цело тело, и неговите индивидуални делови. Значи, треба да се забележи дека работата на научниците веќе е делумно крунисана со успех. При трансплантација на делови од окото, резултатот е повеќе од позитивен - припремањето е добро, отфрлањето е исклучително ретко, органот е целосно функционален.

Што се однесува до трансплантацијата на целото око одеднаш, овде клиничката слика е донекаде двосмислена - не може да се зачува функционирањето на окото поради фактот што нервните врски не се вградени и протокот на крв е нарушен. Затоа, целосна трансплантација на очите, додека не е. Сега научниците напорно работат на трансплантацијата на овој орган, така што е можно да се одржи целосната одржливост на органот. Главната работа, според лидерот на тимот, е да го трансплантираат окото така што нервните врски се зачувани. Значи, во иднина тие само ќе растат, одржливоста на телото е загарантирана.

Ако ваквите операции ќе бидат возможни во иднина, ова речиси целосно ќе го реши проблемот со лекување на таквите патологии на видот на видот, во кој е невозможно да се врати можноста да се види со лекови.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .