Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Научниците создадоа вештачка човечка кожа

Според научниците, следната година ќе биде можно да се спроведе успешна трансплантација на кожа за луѓето, бидејќи научниците успеаја да го отстранат овој природен материјал на вештачки начин.

Научниците кои работат на овој проект повеќе од две години веќе напишаа алгоритам за производство на таков материјал во големи количини, кој може да се стави во производство уште во 2017 година. Сепак, сето она што се однесува на "техничката" страна на ова прашање сè уште не е обелоденето.

Според научниците, новиот вештачки материјал ќе биде во можност да го забрза процесот на заздравување на раните додека расте нов слој на епидермисот. Покрај тоа, експертите кои го измислиле овој тип на кожа се уверени дека ќе можат да најдат апликација и во други области, не само во медицината.

Ако тестовите по производството на вештачка кожа ќе дадат позитивни резултати, ќе биде можно да се зборува за пробив не само во медицината, туку и во пластичната хирургија. Во моментов, калемењето на кожата е многу сложен процес кој бара не само професионалноста на лекарите, туку и долгото време на регенерација. Ова прашање е особено акутно за оние кои претрпеле тешки изгореници. Впрочем, во овој момент за трансплантација на кожата треба да се пресади овој материјал од други делови од телото, што не е секогаш можно.

Според прелиминарните податоци, по производството на вештачки материјал, научниците планираат да спроведат неколку тестови на други живи организми. Ако процесот на одбивање не се почитува, тогаш можеме да зборуваме за употребата на кожата за операции на човечкото тело. Исто така, експертите ќе откријат можни алергиски реакции на материјалот во присуство на било која болест.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .