Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Научниците планираат да користат опасни бактерии за лекување

Една од најверојатните варијанти на крајот на светот е масовната дистрибуција на superbugs дека антибиотиците не можат да се спротивстават. Затоа, научниците почнаа да развиваат нов лек кој може да се спротивстави на ваквите организми. Според прелиминарните податоци, тоа ќе биде жив организам кој може да убие штетни клетки и само тогаш го остава телото на природен начин.

За практичниот дел од експериментот беа земени два живи организми. Значи, бактеријата Bdellovibrio беше воведена во бактеријата Shigella flexneri, која повеќе се нарекува "патниторска дизентерија". Првиот организам бил избран затоа што има речиси целосно транспарентна структура, што во голема мера го олеснува набљудувањето. Како резултат на експериментот, беше откриено дека сите штетни клетки биле "изедени" од организмот Bdellovibrio додека не излезе од школката на природен начин.

Таквите резултати од практични истражувања, според научниците, укажуваат на тоа дека во блиска иднина жив антибиотик може да се донесе на медицинскиот пазар. Треба да се забележи дека Бделовибирио можел да се справи дури и со веќе долготрајната инфекција.

Во блиска иднина се планира идентичен експеримент на 'рбетници, па дури и живи луѓе. Сепак, научниците прво мора да најдат контраиндикации и несакани ефекти.

Поради фактот што во последно време, нови заразни болести и видови на веќе постоечки болести станаа релативно чести, таков отворен може да направи пробив во модерната медицина. Сепак, не треба да заборавиме дека штетните организми научиле да мутираат прилично брзо, така што "живиот антибиотик" може да стане еден од најопасните организми. Но, до моментот кога таквиот лек ќе биде ослободен во широка употреба, научниците ќе ја дознаат оваа околност.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .