Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Современите апарати можат да му наштетат на здравјето на мажите

Овој заклучок беше направен од страна на научниците по серија студии. Значи, беше откриено дека честата употреба на паметни телефони може да доведе не само до делумни нарушувања на интимниот план кај мажите, туку и до неплодност.

Група научници од Израел спровеле анкета на 100 мажи на возраст од 30-45 години и ја споредуваа анализата на податоците со историјата и начинот на живот на субјектите. Значи, беше откриено дека оние мажи кои користат паметен телефон повеќе од 3 часа на ден, се жалат на периодични проблеми со потенција. Што се однесува до оние учесници во експериментот кои користат паметен телефон повеќе од 4 часа на ден, ги имаат сите предуслови за развој на сериозни проблеми со репродуктивниот систем.

Оваа ситуација се должи на фактот дека човечкото тело е изложено на зрачење. Ова е особено точно за оние претставници на силна половина на човештвото, кои често носат паметен телефон во џебот на панталоните, без разлика од страна или назад.

Треба да се напомене дека ваквите претпоставки од страна на научниците се изразени порано. Сепак, до последниот момент немаше научни докази. Затоа, беа спроведени неколку практични студии. Според резултатите од истражувањата што мажите поминале на крајот од практичниот дел од научната работа, било утврдено дека квалитетот на нивната сперма значително се влошува.

Што се однесува до жените, таквите студии сè уште не се спроведени. Сепак, научниците веруваат дека интензивната употреба на gadgets може да има не помалку штетен ефект врз женското тело. Но, дали тоа ќе се однесува на репродуктивниот систем, досега е тешко да се каже.

Научниците препорачуваат минимизирање на употребата на паметни телефони, таблети и слични уреди. Ако ова не е можно, тогаш дефинитивно треба да користите заштитна торбичка и да ја носите посебно во торба.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .