Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Научниците објаснуваат зошто се појави парализа на спиењето.

Научниците ја откриле природата на таквиот феномен како "парализа на спиење". Дозволете ни да појасниме дека со овој концепт се подразбира состојбата на лицето ноќе, кога се случува ненадејна неподвижност. Бидејќи досега немало прецизно објаснување за овој патолошки процес, многумина го припишале ова на категоријата на факти кои науката не може да ги објасни. Сепак, ова воопшто не е изненадувачки, бидејќи таква ненадејна состојба плаши лице.

Манифестацијата на парализа на сонот може да биде во форма на целосна или делумна неподвижност, постои брзо дишење, конвулзии, постои чувство на зголемена анксиозност.

Парализата на спиењето не е ништо повеќе од нарушување на спиењето, што може да биде еден од етиолошките фактори на болестите како што се нарколепсија, спиење, психоза, нерамнотежа на нервниот систем. Во исто време, севкупната клиничка слика може да се надополни со нарушена свест и мускулен систем.

Според научниците, оваа состојба може да биде предизвикана од абнормален начин на живот - нарушување на спиењето, чести нервни шокови и долготраен третман со тешки лекови. Покрај тоа, не треба да се исклучува генетската предиспозиција.

Лекарите велат дека таквата патолошка состојба, особено ако се повтори, може да укаже на развој на ментални нарушувања или зависност од дрога. Исто така, научниците забележале дека според резултатите од испитувањата и студиите за медицинската историја на таквите пациенти, било откриено дека парализата на спиењето најчесто се јавува кај оние кои претпочитаат да спијат на грб.

Ако некој има оваа состојба, во никој случај, не треба да се двоуми и да се обиде да ја смени својата позиција. Ваквите постапки може да ја влошат ситуацијата. Неопходно е да се смири пациентот и веднаш да се јави брза помош.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .