Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Депресијата на мајката може да влијае врз развојот на детето.

Според студијата, беше откриено дека состојбата на депресија кај жената за време на пренаталната активност може да влијае на развојот на бебето. Ова се должи на фактот дека постои намалување на дебелината на церебралниот кортекс, кој е одговорен за развој на размислување кај деца од основно образование.

Во практичниот дел од експериментот учествуваа 52 бремени жени, кои беа депресивни во текот на целата бременост и неколку месеци по раѓањето. По 2-2,5 години по раѓањето на детето, беше спроведен медицински преглед, при што научниците ја мереле структурата на мозокот на нивните деца. Значи, беше откриено дека кај деца чии мајки најголем дел од бременоста биле во состојба на депресија, во темен, фронтален и кортикален регион биле забележани потенок церебрален кортекс. Покрај тоа, патологиите на белата маса во фронталната област биле пронајдени кај децата.

Треба да се напомене дека погоре споменатите области на мозокот се одговорни за внимание, сложено размислување и развој на когнитивните способности. Како резултат на тоа, таквите деца може малку да заостанат во менталниот развој отколку нивните врсници.

Научниците, исто така, откриле дека депресивните состојби на мајката во вториот триместар и во постпарталниот период имале најголемо негативно влијание врз развојот на детето. Ова, пак, покажува дека овие периоди во животот на мајката се особено важни за здравјето на бебето.

Покрај тоа што таквата состојба може негативно да влијае на развојот на менталните способности на детето, ова негативно влијае врз факторот на однесување на детето и нивото на учење. Затоа, лекарите препорачуваат да обрнете внимание на вашето физичко и психичко здравје за време на бременоста.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .