Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Научниците развиле лек кој може да ги поправи нервните клетки

Треба да се напомене дека претходно научниците беа речиси сигурни дека нервните клетки умираат целосно и опоравувањето е невозможно. Сега група научници дошле до заклучок дека таков процес е целосно реверзибилен, бидејќи за ова е развиен специјален лек. Ако неговите тестови се успешни, тогаш можеби нов метод на лекување на многу болести кои се поврзани со нервниот систем.

Во моментов е премногу рано да се зборува за широката употреба на таков лек, бидејќи лабораториските тестови се во тек. Сепак, треба да се напомене дека за да се врати, дури и со помош на оваа дрога, не сите клетки ќе бидат возможни. Лекот влијае на оние организми кои биле тешко повредени и не умреле целосно. Но, таквите показатели овозможуваат враќање на работата на нервниот систем, дури и со сериозни повреди.

Според научниците, супстанција како што е 4-аминопиридин е одговорна за обновување на нервните клетки. Треба да се напомене дека оваа иста супстанца се користи за лекување на мултиплекс склероза и хронична нервна болест. Во текот на практични истражувања научниците откриле дека спектарот на дејство на 4-аминопиридин е значително поширок од претходно мислев. Исто така, беше откриено дека оваа супстанција може, во комбинација со други хемиски соединенија, да ги врати нервните клетки. Тоа е врз основа на овие наоди, научниците развиле дрога.

Сега тие тестираат нови производи во лабораториски глувци. Научниците треба точно да го одредат развојот на процесот на обновување на нервната клетка, можните несакани ефекти и контраиндикации. Само со резултатите од овие дела ќе биде можно да се зборува за широка употреба на супстанцијата.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .