Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Бремените жени имаат ризик од развој на дијабетес

За време на бременоста, жената може да доживее вишок на слободно железо во телото. Ова води кон развој на одредени кислородни соединенија и зголемено ниво на оксидативен процес. Како резултат на тоа, ризикот од гестациски дијабет е значително зголемен. Овие заклучоци се научници од Националниот центар за детско здравје.

Во рамките на оваа научна работа беа спроведени неколку практични работи. Значи, беше откриено дека жените кои имаат највисоки нивоа на биомаркери во врска со железото се 2,5-3 пати поголеми шанси да развијат гестациски дијабетес и болести со слична етиологија.

Ова се должи на фактот што зголеменото количество на железо предизвикува оксидативен процес, што, пак, доведува до дезинтеграција на бета клетките на панкреасот. Овие клетки се одговорни за производство на инсулин. Ако оваа супстанца во телото не е доволна, тогаш постои повреда на синтезата и производство на секреција на овој хормон.

Научниците забележуваат дека ова не се сите проблеми кои можат да произлезат како резултат на овој патолошки процес. Гестацискиот дијабетес често доведува до сериозни компликации за време на бременоста и веднаш на почетокот на трудот. Како што покажува практиката, дијабетесот на оваа форма речиси секогаш бара царски рез. Покрај тоа, овој патолошки процес може да доведе до развој на дијабетес тип 2 . Исто така, не треба да заборавиме дека самиот дијабетес може да доведе до развој на дебелина , метаболички нарушувања и хормонски нарушувања .

За да се спречи овој процес, според лекарите, можно е, ако ги следите сите правила на превенција, да водите здрав начин на живот не само за време на бременоста, туку и пред зачнувањето на детето.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .