Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Компјутерските игри ќе помогнат во спречувањето на деменција

Овие прилично неочекувани заклучоци беа направени од австриски научници кои претходно спроведоа голем број теоретски и практични студии. Според нив, сенилната деменција може да спречи некои компјутерски игри. Сепак, треба да се забележи дека зборуваме само за оние видови забава што вклучуваат развој на стратегии, планови и така натаму. Со други зборови, оние во кои играчот мора да размислува како да продолжи на ново ниво.

Според научниците, компјутерските игри и слична забава го забавуваат губењето на когнитивните способности кај постарите луѓе и значително го подобруваат расположението, кое исто така има позитивен ефект врз здравјето. Според практичните истражувања, научниците исто така забележале дека оние пензионери кои играле игри најмалку 30 минути дневно го обучувале мозокот добро и практично не ја изгубиле својата ментална острина.

Треба да се напомене дека работата на овој проект траеше повеќе од 20 години. Проектот вклучуваше и целосно здрави постари луѓе и оние кои беа изложени на ризик да развијат болести на нервниот систем. Пензионерите беа замолени да играат тетрис, но на компјутер. Беше забележано дека оние што секојдневно ја играат играта разбраа многу побрзо и попрецизно. Сепак, беше забележано дека луѓето кои имале предиспозиции за заболувања или кои веќе страдале од нив, останаа на исто ниво на разгледување.

Потсетете се дека малку порано, група научници откриле дека тинејџерските компјутерски игри помогнале да се справат со училишната програма. Сепак, треба да се сфати дека сè треба да биде умерено. Научниците забележуваат дека прекумерната страст за овој вид на забава може да има драматичен спротивен ефект.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .