Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Генеричките активности на мајката може да влијаат врз развојот на детето во иднина

Психолозите заедно со лекарите спроведоа истражувања во текот на кои беше констатирано дека предвременото или породувањето на детето може да влијае на неговиот развој во иднина.

Овие заклучоци беа направени од страна на медицинските специјалисти откако спроведоа неколку практични експерименти и ги споредија податоците со анамнезата на самите родители, земајќи ја во предвид сликата за трудовата активност на мајката. Значи, беше откриено дека децата кои се родени порано отколку што се очекуваше, или подоцна, заостануваат во училишната наставна програма, нивните когнитивни способности се малку полоши според нивната возраст. Сепак, ова не значи ментална ретардација или проблеми во менталниот развој.

Научниците кои работеле во овој проект, забележале дека раѓањето на бебето во погрешно време за него може сериозно да влијае врз развојот на неговиот мозок и когнитивните способности. За да го потврди ова во пракса, беше спроведена студија во која учествуваа околу 2.000 адолесценти.

Научниците го објаснија овој фактор со фактот дека раѓањето на детето не е на време, како по правило, тоа е предизвикано од негативни фактори во животот на една бремена жена. Овие можат да бидат проблеми и од физиолошка и од психолошка природа. Поверојатно е дека мозокот на детето што сѐ уште е во утробата е под влијание на нешто, што доведува до последиците опишани погоре.

Имајќи точна слика за тоа што се случува, лекарите ќе можат во иднина да го прилагодат процесот на детскиот развој и да го елиминираат овој проблем во раните предучилишни години. Покрај тоа, должно внимание треба да се посвети на спречување на предвремено породување, кое е директно зависно од самите родители.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .