Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Анестезијата на рана возраст може да доведе до развој на сериозни патологии во иднина.

Овие заклучоци беа направени од страна на научниците, по серија на теоретски и практични истражувања. Според нив, ако детето во рана возраст било подложено на анестезија, тоа може да доведе до сериозни болести, нарушувања во работата на нервниот систем во возрасниот живот.

Истражувањата беа спроведени од научници од Шведска, во Каролинскиот институт. Значи, лековите кои се користат за анестезија, негативно влијаат врз функционирањето на мозокот и нервниот систем, ова е неоспорен факт. Сепак, како точно овие процеси влијаат на работата на нервниот систем во иднина, научниците допрва треба да дознаат.

Практичниот експеримент вклучуваше повеќе од 200.000 адолесценти кои биле подложени на хируршка интервенција користејќи општа анестезија уште на рана возраст. Значи, беше откриено дека активноста на мозокот е значително пониска од онаа кај децата кои немаат историја на такви медицински случаи. Когнитивните перформанси и перформансите на училиштето кај овие деца се исто така пониски отколку кај здрави деца од раѓање. Треба да се забележи дека биле земени предвид само оние адолесценти кои биле подложени на операција до 4 години.

Во овој поглед, научниците забележуваат дека - лекарите треба да ги земат предвид сите фактори кои можат да имаат негативен ефект врз здравјето на детето во иднина и да ги споредат податоците со можноста за операција под општа анестезија. Секогаш има негативни последици за нервниот систем и веројатноста за оштетување на мозокот кога операцијата на било која комплексност е на возраст под 4 години. Ова се должи на фактот дека во овој период детето го формира нервниот систем, започнува работата на мозокот и развојот на когнитивните способности. Исто така, овие околности треба да бидат земени предвид од самите родители.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .