Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Рибата е лоша за човечкиот имунитет

Научниците од Центарот за океанографски истражувања Скрипс пристигнаа на овие прилично неочекувани заклучоци. Според нив, поради тешката еколошка состојба практично нема чиста риба во водните тела, така што потрошувачката на нус-производи и рибино месо може да биде прилично релативно корисна.

Според истражувањето спроведено од група научници, беше откриено дека во изминатите 5 години концентрацијата на штетни материи во океанот е зголемена за 10%. Ова сугерира дека рибите што пливаат во океаните, акумулираат опасни компоненти. Затоа, а приори, тоа не може да биде од корист за здравјето до степен до кој беше порано.

Научниците исто така откриле дека токсичните материи, во најголем дел, се акумулираат во мускулите на рибата. Кога едно лице конзумира рибино месо или отпадоци, токсичните супстанции се "залепени" на П-гликопротеинот, што, пак, ги неутрализира своите ефекти врз телото. Како резултат на овој процес, човечкиот имунолошки систем ги губи своите заштитни функции, што може да доведе до развој на речиси секоја болест. Ова особено важи за децата и постарите лица, бидејќи нивниот имунолошки систем е многу послаб. Покрај тоа, имунолошкиот систем на бебето може да формира неправилно.

Беше утврдено дека рибите се акумулираат главно отпадот од нафтената индустрија, пестицидите и отпадот од хемиската и тешката индустрија. Затоа, научниците уште еднаш се залагаат да обрнат внимание на работата на големите претпријатија кои користат водните ресурси и програмите за заштита на животната средина. Исто така, не треба да заборавиме на внимателниот став кон нивното здравје - ова ќе помогне да се дијагностицираат многу болести навремено или целосно да се спречат.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .