Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Газирани пијалаци влијаат на времетраењето на спиењето

Според податоците од истражувањето, газирани пијалаци можат да влијаат врз времетраењето и квалитетот на спиењето. Овие заклучоци беа научници од Америка. Според нив, оние кои редовно консумираат газирани пијалаци страдаат од хроничен недостаток на спиење.

Американските научници спроведоа една од најголемите студии во кои учествуваа повеќе од 19.000 луѓе. Националната програма за надгледување на здравјето беше спроведена од 2005 до 2013 година. Сите учесници во овој проект редовно престојуваа на медицински преглед и обезбедија целосна сметка за тоа како јадат.

Научниците ги споредуваат податоците за здравствениот статус на учесниците и времетраењето на спиењето. Како резултат на тоа, беше откриено дека оние луѓе кои често користат газирани и шеќерни пијалаци страдаат од хроничен недостаток на спиење. Исто така, беше забележано дека оние кои спијат не повеќе од 5 часа на ден користат 25% повеќе слатка газирана вода од оние кои одмор ноќе за најмалку 7 часа. Луѓето кои спиеа доволно часови за нив речиси целосно ја напуштија потрошувачката на таков производ.

Покрај тоа, научниците открија дека квалитетот на спиењето е негативно засегнат не само од сода, туку и од кафе, енергија и други слични пијалаци. Во исто време, сокот и диеталните пијалаци немаат ефект врз овој фактор. Треба да се напомене дека прекумерната потрошувачка на слатка вода и стимулирачките пијалаци може да доведе до други проблеми во областа на кардиоваскуларниот систем, гастроинтестиналниот тракт и нервниот систем. Затоа, лекарите препорачуваат целосно да се елиминираат од исхраната на слатка сода и енергија. Потрошувачката на кафе треба да се сведува на минимум.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .