Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Пак цигари може да доведе до мутации

Научниците од Америка спроведоа неколку практични студии, чии резултати покажаа дека мутации во ДНК може да се појават поради секојдневната потрошувачка на никотин. За да пушат да предизвикаат развој на рак или било кој друг патолошки процес, доволно е да пушат една цигара дневно.

Повеќе од 5.000 доброволци кои биле пушачи од неколку месеци до неколку години учествувале во научниот експеримент. Претходно, беше спроведен целосен медицински преглед. Учесниците секој ден пушеле најдобро, според нивното мислење, бројот на цигари. Еден месец подоцна, лекарите спроведоа преиспитување и ги споредија податоците со оние кои беа добиени на почетокот на студијата. Значи, беше откриено дека здравствената состојба е влошена. Особено, тоа се однесуваше на оние кои пушеле најмалку 20 цигари дневно. Ризикот од развој на рак на белите дробови и ларинксот , болестите на урогениталниот систем и црниот дроб значително се зголеми.

Како и за ДНК мутациите, до 150 беа дијагностицирани во белодробни клетки, околу 100 во гркланот, 39 во грлото, 23 во устата, 6 и 18 во црниот дроб и мочниот меур, соодветно. Во исто време, лекарите забележаа дека е дијагностициран здравствениот статус на не само здрави луѓе, туку и пациенти со рак на белите дробови.

Според статистичките податоци, на секои 6 секунди едно лице умира на планетата поради пушење. За жал, во овој случај, динамиката само напредува секоја година. Според прелиминарните податоци, до 2030 година бројот на смртни случаи поради никотин може да се зголеми на 10 милиони годишно. Затоа, лекарите препорачуваат дека ако не и целосно напуштени, тогаш барем да се минимизира потрошувачката на тутунски производи. Спречувањето на болеста е многу полесно отколку лекување.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .