Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Научниците: крвните садови го контролираат растот на матичните клетки

Една група британски истражувачи покажаа дека крвните садови се вклучени во растот на матичните клетки. Оваа изјава беше докажана на практичен начин по спроведувањето на неколку експерименти врз глувците.

Според истражувањето, точно беше утврдено дека крвните садови може да го зголемат и забрзаат растот на матичните клетки. Овој аспект може да се искористи за регенерација на оштетените клетки на нервниот систем и создавање на терапија базирана на матични клетки.

Треба да се напомене дека во растечкиот мозок, невроните се формираат со помош на нервните матични клетки, кои "укажуваат" на невроните каде и во колкаво количество треба да се репродуцираат. Пред горенаведената студија, не беше јасно кои мозочни сигнали се одговорни за "дистрибуцијата" на таквите упатства. Затоа, не можеше да се координира процесот. Сега, научниците прецизно утврдија дека крвните садови играат една од најважните улоги во покажувањето на нервните клетки кога и како треба да се размножуваат.

Практични експерименти беа спроведени на лабораториски глувци - беше проучено однесувањето на нервните матични клетки во мозочната колона на глодари, во кои беше исклучен главниот протеин на крвните садови. Како резултат на тоа, научниците утврдиле дека матичните клетки исчезнале пред да бидат репродуцирани. Така, мозочното стебло стана многу помало.

Треба да се напомене дека работата во оваа насока сè уште не е завршена. Во иднина, научниците планираат точно да го утврдат процесот на регенерација на невроните и да ја повлечат техниката за општа употреба. Така, ако резултатите од истражувањето се позитивни, употребата на терапија со матични клетки ќе помогне во лекувањето на болестите на нервниот систем.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .