Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Научниците нашле штета на енергетските пијалоци

Според една студија спроведена од група научници, беше откриено дека систематската потрошувачка на енергетски пијалаци може да доведе до развој на сериозни болести. Така, беше откриено дека енергијата може да биде еден од етиолошките фактори за развој на хепатитис .

Оваа студија беше спроведена откако докторите хоспитализираат 50-годишен маж со акутна дисфункција на црниот дроб. Како што беше утврдено малку подоцна, патолошкиот процес се разви како резултат на дневна потрошувачка од околу 5 енергетски пијалаци во траење од три недели.

Според самиот пациент, откако почнал да троши енергетски пијалаци, неговата здравствена состојба се влошила - неговиот апетит речиси исчезнал, почнала болка во стомакот, а кожата станала жолта. Првично, пациентот мислеше дека таквата состојба на неговото здравје се должи на фактот дека тој се разболе од грип и затоа продолжи да користи стимулирачки пијалоци.

Според резултатите од положените тестови, беше откриено дека постои висока концентрација на трансаминазни ензими во црниот дроб. Овие индикатори се доказ за оштетување на црниот дроб и развој на хепатитис.

Во текот на истражувањето, научниците открија дека причината за развојот на патолошки процеси е содржината на никотинска киселина во енергетскиот пијалок.

Научниците појасниле дека, бидејќи пазарот за такви стимулации неодамна се прошири, потрошувачите треба да бидат свесни за сите ризици поврзани со нивната систематска употреба. Треба да се забележи дека хранливите материи се присутни во енергетските пијалаци, но нивната концентрација е значително поголема отколку што е дозволено од дневната норма. Врз основа на ова, лекарите препорачуваат минимизирање или целосно отстранување на потрошувачката на таквите пијалоци.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .