Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Раѓањето на едно момче за женското тело е поопасно од раѓањето на девојче

Овие се сосема неочекувани заклучоци што научниците дојдоа од Шпанија. Ова се должи на фактот што момчињата во матката испуштаат хемиски елементи кои можат да предизвикаат воспалителен процес кај жената.

По серијата студии, научниците од Универзитетот во Гранада точно откриле дека и момчињата и девојките за време на развојот во матката испуштаат некои хемикалии. Проблемот е што девојчињата испуштаат многу малку соединенија во телото на мајката, па затоа, како по правило, нема патолошки процеси. Сепак, како кај машките бебиња, сè е малку покомплицирано, бидејќи бројот на хемиски елементи е поголем. Токму овој фактор може да предизвика развој на различни патологии.

Беше откриено дека долгорочните ризици за развој на болести кај жените значително се зголемуваат. Мајката може да развие не само депресија, туку и Алцхајмерова болест. Во исто време, научниците особено укажуваат дека не постои разлика во болката при породувањето на едно момче или девојче.

Овие резултати научниците дојдоа по набљудување на 56 здрави бремени жени. По раѓањето, примероците од крв се земени од папочната врвца од двете кои го родиле момчето и оние кои го родиле девојчето. Слични тестови биле земени од новороденчиња. Така, откриено е дека слободните радикали стануваат причина за воспалителниот процес. Целосно елиминирање или спречување на овој процес е речиси невозможно. Меѓутоа, ако во текот на бременоста жената води правилен животен стил, навремено се подложува на медицински преглед и добро се грижи за нејзиното здравје, изложеноста на хемикалии може да се минимизира.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .