Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Научниците откриле дека солта може да му наштети на здравјето.

Американските научници открија дека прекумерното внесување на сол може значително да го наруши здравјето. Сепак, невозможно е целосно да се напушти неговата потрошувачка, бидејќи може да предизвика некои болести на гастроинтестиналниот тракт и кардиоваскуларниот систем.

Експертите кои работеа на овој проект откриле дека сол предизвикува далеку поголемо оштетување на телото отколку што претходно било разбрано. Присуството на јадење сол во храната е земано здраво за готово од човекот, па многумина не го сфаќаат сериозно фактот дека ова зачинување не е толку корисно што може да изгледа.

Во практичниот дел од работата се вклучени неколку десетици луѓе. Сите учесници беа поделени во две еднакви групи. Првиот во текот на неделата беше дадена храна без сол, а вториот извор се состоеше од заеднички производи за нив. Според резултатите од истражувањето, беше откриено дека здравствената состојба на првата и втората група се влошила. Во првиот случај, имало повреда во гастроинтестиналниот тракт, но не и критично. Во вториот случај, луѓето биле дијагностицирани со нарушување во гастроинтестиналниот тракт, проблеми со кардиоваскуларниот систем. Покрај тоа, научниците открија дека систематската потрошувачка на сол може да предизвика висок крвен притисок.

Треба да се напомене дека самите лекари може двосмислено да интерпретираат истражувања во оваа област. Многу лекари можат да отпишат некои од нарушувањата во работата на телото до прекумерна или, напротив, недоволна количина сол во телото.

Повеќето лекари се склони да веруваат дека оптималната количина сол на ден не треба да надминува 5 грама. Повеќе од оваа сума може да предизвика развој на некои болести. Неопходно е да се земе предвид фактот дека за некои болести количината на сол треба да биде помала од минималниот износ. Затоа, подобро е да се консултирате со вашиот лекар прво.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .