Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Пушењето може да предизвика Алцхајмерова болест

Научниците спровеле голем број научни трудови во кои ги проучувале промените во работата на мозокот на пушачот. Значи, беше откриено дека пушењето може да предизвика развој на Алцхајмерова болест . Очигледно е дека потрошувачката на никотин нема да стане главен фактор во развојот на болеста, меѓутоа, овој патолошки процес може да се забрза.

Повеќе од 10.000 луѓе учествуваа во истражувањето на американските научници. Научната работа во оваа насока траеше повеќе од 10 години. Скоро сите пушачи со искуство доживеале развој на прогресивна деменција . Со други зборови, дегенеративните промени се случиле во церебралниот кортекс, при што постоело опаѓање на квалитетот на меморијата и оштетувањето на другите функции на нервниот систем, влошување на мозокот. Ова се симптомите кои се манифестираат во развојот на оваа невродегенеративна болест.

Треба да се забележи дека етиологијата на Алцхајмеровата болест не е добро разбрана. Според повеќето научници, оваа болест е од генетска природа. Развојот на патолошкиот процес се јавува по мутација, што, пак, води кон синтеза на одреден протеин. Проблемот е што научниците сè уште не успеале да дознаат кој протеин е подложен на патолошки промени.

Во моментов, научниците дошле до недвосмислен заклучок - пушењето не може да предизвика развој на Алцхајмерова болест, но дефинитивно го забрзува овој процес кај луѓе кои имаат предиспозиција за оваа болест.

Во овој поглед, научниците препорачуваат напуштање на никотин, или барем минимизирање на потрошувачката на цигари. Треба да се запомни дека пушењето може да предизвика други опасни болести, вклучувајќи и рак.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .