Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Научниците го откриле принципот на плацебо

Американските научници спровеле голем број студии во врска со ефектот на таблетите за измама. Во текот на експериментот, невронаучниците ја набљудуваа работата на одредени делови од мозокот на луѓето кои страдаа од хронична болка во зглобовите. Околу 50 пациенти учествуваа во проектот. Во текот на практичната работа, на пациентите им беше понудена нова анестезија, која во реалноста беше празна пилула.

Пациентите кои учествувале во овој експеримент, за три недели, наизменично го земале овој лек против болки и плацебо. Сите процеси кои се случиле во овој случај во човечкиот мозок биле снимени со помош на магнетна резонанца. Според резултатите од ваквите студии, утврдено е следново: во човечкиот мозок има специфични области кои одговараат на лекови на пациенти. Оваа зона се наоѓа во десната хемисфера пред мозокот. Реакцијата на лице на лековити лекови зависи од бројот на врски на оваа област со други зони.

Според научниците кои работеле на овој проект, таквите резултати од работата ќе овозможат поефикасно да се изберат лекови за анестетички спектар на дејства. Покрај тоа, податоците од овие студии можат точно да ја оценат ефективноста на одредени лекови.

Треба да се напомене дека истражувањата во оваа насока ќе продолжат. Научниците треба да го разберат принципот на плацебо директно врз болката на некоја личност. Можеби на овој начин ќе биде можно да се заменат некои лекови против болки. Треба да спроведе голем број експерименти, но со употреба на лекови со различен спектар на дејства и во однос на другите патолошки процеси. Можеби, на овој начин, ќе се изведе нов метод на лекување.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .