Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Зависноста од никотин не постои?

Овој прилично неочекуван заклучок беше постигнат од научниците по серија практични истражувања. Во текот на научната работа, беше откриено дека зависноста на никотин кај едно лице се случува само ако самиот верува во него.

За практичен експеримент, беа избрани 24 лица со искуство за пушење од неколку месеци до неколку години. По друга доза на никотин, беше спроведена анализа на мозочната активност на пушачот на МНР скенер. Покрај тоа, во текот на експериментот, на експериментот им беа дадени неколку цигари без никотин. Се разбира, ништо не беше кажано за замена. Треба да се забележи дека повеќето од мажите дури и не се сомневаат во замена. Секој пат кога едно лице пушело лажна цигара, неговата активност на мозокот била забележана. Во исто време, уредот со МРИ секогаш забележал зголемена активност на мозокот во одредена област.

Треба да се напомене дека горенаведената област е одговорна за желбата на лицето да консумира супстанции што се зависни. Како што покажа студијата, зголемената активност на оваа страница сугерира дека цигарите можат да бидат пријатни само кога едно лице верува во присуството на никотин во нив.

Ваквите студии ќе помогнат да се развие поефикасен метод на лекување зависност од никотин, дури и без употреба на медицински лекови. Научниците истакнаа дека истражувањето во оваа насока сè уште не е завршено, специјалисти ќе спроведат практични и теоретски истражувања во оваа насока.

Лекарите, пак, силно препорачуваме да не се започне со конзумирање на никотин. Оваа супстанција често е причина за развој на разни болести, вклучувајќи рак.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .