Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Во Бразил, ќе почнат да растат комари на вирусот Зика

Научниците од Бразил започнаа прилично неочекуван научен експеримент. Во специјално опремени простории, тие ќе одгледуваат генетски модифицирани инсекти кои подоцна ќе го носат вирусот Зика . Сепак, оваа постапка треба да има спротивен ефект - така, научниците имаат намера да ја минимизираат популацијата на вектори на оваа болест.

Во лабораториите тие вештачки ќе растат комарци од видот Aedes aegypti. Овој подвид на инсекти е идеален за ширење на опасни вирусни болести, вклучувајќи го и вирусот Зика. Подготвена е посебна премиса во кои услови се очекува да произведе околу 60 милиони машки комари неделно. Научниците објаснија дека само мажите ќе бидат ослободени, бидејќи тие не ги удираат луѓето. Така, комарците кои ќе бидат ослободени нема да можат да го шират вирусот и, исто така, негативно ќе влијаат врз нивното потомство. Вториот се должи на фактот дека инсектите ќе имаат посебен ген кој вештачки ќе го полагаат научниците.

Научниците се речиси сигурни дека таквите методи ќе помогнат да се намали популацијата на опасни инсекти за речиси 90%. Потомството, кое ќе се појави од таквите комарци, ќе умре без дури и да достигне сексуално време. Првата серија на комарци се очекува да биде објавена следната недела, во близина на лабораторијата. Сите поединци ќе бидат етикетирани со специјално решение кое ќе овозможи да го набљудуваат текот на експериментот. Ако работата ќе даде соодветни резултати, комарците од овој тип ќе бидат ослободени до местата каде што се најмногу локализирани. Така, во текот на годината би требало речиси целосно да ги уништи овие опасни инсекти.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .