Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Со возраста, човечкиот мозок се менува

На прилично неочекуван заклучок дојдоа научниците од Универзитетот во Њукасл, кој се наоѓа во Велика Британија. Според резултатите од нивното истражување, не само човечката кожа, туку и нејзиниот мозок се менува со возраста. Со други зборови, овој човечки орган "старее" на ист начин како и другите системи на човечкото тело.

Нови теоретски и практични научни истражувачи од Велика Британија покажаа дека со возраста еластичноста на церебралниот кортекс е значително намалена. Надворешниот слој на нервно ткиво станува помал. Исто така треба да се забележи дека таквите студии беа спроведени на претставници на цицачи. Сепак, тие немаа вакви кардинални промени. Еластичноста на мозокот кај животните останува иста, без оглед на возраста и животот.

Практични студии беа спроведени и на сосема здрави луѓе и на оние кои страдаат од разни болести. Така, беше откриено дека промените во церебралниот кортекс се најизразени кај луѓето кои страдаат од Алцхајмерова болест . Тие имаат промена во еластичноста на ткаенината е поинтензивна. Лекарите одлучија да ги користат овие околности за рана дијагноза на оваа болест. Така, беше откриено дека промените во мозочното ткиво не се појавуваат со возраста, туку со почетокот на патолошкиот процес. Така, оваа околност може да се користи за да се дијагностицира Алцхајмеровата болест во рана фаза, која, во крајна линија, може да даде можност за лекување на болеста во раните фази.

Исто така, во текот на истражувањето, научниците откриле дека кај жените, церебралниот кортекс е помалку еластичен отколку кај мажи со слична возраст. Во врска со ова прашање и методи на дијагностицирање се уште се спроведува научна работа.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .