Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Ризикот од срцеви заболувања се зголемува во зима

Истражувачите откриле дека ризикот од кардиоваскуларни заболувања е највисок во зима, додека во лето се намалува.

За САД и за многу други земји, тоа е срцева болест која е водечка причина за смрт, а особено во САД, за секои 100.000 луѓе, стапката на смртност поради оваа причина е околу 193 случаи. За да се утврди сезоната на природата на инциденцата и последователно да се добие резултатот во форма на тврдење за зголемен ризик во текот на зимскиот период, беше спроведена голема студија од страна на истражувачи од Швајцарија.

Студијата за која станува збор користеше податоци за пресек од десет студии за население за седум земји во светот. Бројот на учесници во студијата изнесува 107.090 луѓе, нивната возраст е во опсег од 35-80 години.

За студијата потребни се податоци од следниот тип:

  • липидни нивоа;
  • ниво на крвен притисок;
  • ниво на гликоза во крвта;
  • индекс на телесна маса;
  • обем на половината

Одредени прилагодувања беа направени според родот на учесниците, нивната возраст и присуството на лоши навики (пушење).

Врз основа на резултатите, беше утврдено дека факторите на ризик за појава на срцеви заболувања, наведени претходно (крвен притисок, итн.), Особено имаат зголемен ефект во периодот јануари и февруари, а намалување на овој ефект се забележува во периодот јули-август во однос на годината како целина. .

Во лето, во споредба со зимата, обемот на половината се намалил за најмалку 1 cm, додека нивото на холестерол во целина се намалува во лето во просек од 0,24 mmol / l во споредба со зимските индикатори. Систолниот крвен притисок, исто така, се намалува на 3,5 mmHg во лето. ул. според достапните резултати, што повторно се споредува со зимскиот период.

Педро Маркус Видал, доктор на Институтот за превентивна и социјална медицина на Универзитетот во Лозана (Швајцарија), забележува дека одделно таквата разлика помеѓу овие периоди може да нема посебно значење, но воопшто е исклучително важна бидејќи дистрибуцијата на крвниот притисок е точно од овие индикатори, што пак го зголемува ризикот од развој на срцеви заболувања.

Директното влијание на сезоната врз состојбата на крвниот притисок исто така може подеднакво сериозно да влијае на ризикот од развој на кардиоваскуларни болести, дејствувајќи во овој случај како генетски маркери во крвниот притисок. Комбинираниот ефект на генетските маркери врз крвниот притисок е, во принцип, скромна, во опсег од 2 до 3 mm Hg. ул.

Покрај тоа, Педро Маркус Видал додава дека иако обемот на половината е предмет на промена во зависност од сезоната, во просек, БМИ не се менува во текот на целата година, ниту пак нивото на гликоза се менува.

Нема јасни објаснувања во врска со варијациите во резултатите досега, промените во нивото на холестерол се објаснети во корист на неговото зголемување како резултат на промените во преференциите на храната. Недостатокот на промени во нивоата на гликоза може да се објасни со земање примероци на крв на празен стомак. Забележано е дека дополнителните студии веќе почнаа, повторно, фокусирани на разгледување на годишните времиња како фактори за консумирање на храна од еден или друг вид, врз основа на што претходно добиените заклучоци можат да се соберат на одреден начин за да се добие целокупната слика.

Враќајќи се на резултатите од тековната студија, д-р Педро Маркус Видал забележува дека по нивна основа треба да се преземат соодветни мерки за да се заштити нивното здравје во зима, ревидирајќи ги главните позиции за сопствената исхрана и вежбање во текот на овој период.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .