Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Израелските научници направија уникатно откритие - плацебо може да им помогне дури и на оние што знаат за нивната намена.

Израелските научници веќе долго време ги проучуваат ефектите на плацебо таблетите врз човечкото тело. Сега тие направија единствено откритие - дури и оние луѓе кои знаат дека, всушност, користат апчиња, тие го чувствуваат позитивниот ефект на таквиот "третман". Претходно, медицинските специјалисти беа убедени дека ефектот од земање на такви средства е можен само кога самиот пациент мисли дека му е даден вистински лек. Но, во текот на истражувањето, специјалисти откриле дека дури и оние кои знаат дека земаат плацебо опоравуваат многу побрзо од другите пациенти.

За да ја докажат својата хипотеза, научниците спроведоа прилично едноставен експеримент во кој учествувале 97 пациенти. Во исто време, ниту полот, ниту возрасната категорија немаа никакво значење. Сите тие беа обединети со едно нешто - овие луѓе долго време страдаа од појавата на болка во лумбалниот регион. Некои волонтери земаа вистински лекови за одреден период. Другата група им беше дадена, но освен тоа им беа дадени апчиња кои беа комплетно составени од целулоза - плацебо. На нив беше посочено дека тоа е "мамки". Пред експериментот, лекарот им објасни на сите пациенти што е плацебо и каков ефект може да има.

Резултатите се споредуваат три недели по почетокот на студијата. Оние луѓе кои заедно со активни лекови исто така земале плацебо, рекоа дека болката е значително намалена. Иако експертите не можат детално да објаснат за дејството на таков посебен механизам. Но, истражувањата во оваа област продолжуваат. Научниците се уверени дека нивното откритие во иднина ќе има значително влијание врз подобрувањето на модерната медицина.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .