Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Американски експерти имаат воспоставено - прекумерна тежина може да предизвика деменција

Во текот на серија експерименти, научниците од Америка успеале да утврдат дека прекумерната тежина влијае врз интелигенцијата на постарите луѓе. Причината за ова е зголемената активност на специфичен плазма протеин во воспалителни процеси, што на крајот доведува до деменција кај поединци од постарата возрасна група.

Специјалисти од Универзитетот во Аризона, кој се наоѓа во Америка, покажа дека индексот на телесната маса на човекот влијае на прогресијата на воспалителните процеси во централниот нервен систем, што е уште повеќе предиспонирачки фактор за развојот на когнитивните нарушувања. Научниците веруваат дека поради дебелината на различни степени кај постарите лица, има намалување на меморијата, нарушувањата на вниманието, намалувањето на интелектуалните способности. Кај оние лица кои немаат проблеми со телесната тежина, мозокот функционира повеќе стабилно, патологиите се забележуваат многу поретко.

Основа на американските научници ги добија резултатите од двенаесетгодишната студија, спроведена од нивните колеги од Англија. Неговата главна цел беше детално да ги проучува благосостојбата, здравствените и социо-економските услови на британските постари лица. Научниците ги поделија сите жители во две големи групи од неколку илјади луѓе и шест години го следеа нивото на воспаление во телото, како и нивните интелектуални способности.

Во текот на истражувањето беше откриено дека телесната тежина влијае на целосното функционирање на Ц-реактивниот протеин во крвотокот и ја зголемува улогата на оваа супстанца во воспаление. Овој протеин е главен маркер на патолошките состојби, вклучувајќи ја и деменцијата. Затоа, дебелината е тесно поврзана со развојот на деменција. Истражувањата во оваа област се во тек.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .