Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Индијските научници заклучиле дека продолжените телефонски разговори имаат негативен ефект врз квалитетот на сперматозоидите во посилниот пол.

Научниците од Индија сугерираа дека продолжените разговори на мобилен телефон негативно влијаат на квантитетот, како и на квалитетот на спермата од претставниците на силната половина на човештвото. Да се ​​спроведат серија на студии беа поканети пациенти од клиника која работи во Мумбаи и специјализирана за третман на машкиот неплодност. Во овој случај, возраста на лицето не беше земена во предвид. Главната цел на експериментите беше да се утврди дали постои врска помеѓу должината на телефонскиот разговор и активноста на сперматозоидите. Студиите беа спроведени за доволно долг временски период и сега нивните резултати станаа достапни за пошироката јавност.

За време на експериментите, индиските научници сигурно утврдија дека оние машки претставници кои имале навика да зборуваат повеќе од четири часа дневно, откриле доста голем број на неактивни или мртви клетки од зашеметување. Концентрацијата е педесет милиони евра во еден милилитар. Оваа сума не е доволна за да се зачне детето.

Кај исти пациенти, кои разговараа два до четири часа дневно, резултатите од истражувањето беа пооптимистички - концентрацијата на сперматозоидите изнесуваше шеесет милиони на милилитар. Истите претставници на посилниот пол, кои дале телефонски разговори помалку од еден час дневно, покажаа најдобри резултати - тие имаа околу 86 милиони микробни клетки во еден милилитар. Оваа сума е доволна за човекот да забремени дете. Истражувањата во оваа насока продолжуваат. Сега научниците се обидуваат да утврдат како мобилниот телефон може да влијае врз плодноста на спермата и нивната способност да оплоди.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .