Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Американските научници сфатиле како кофеинот во големи дози влијае на човечкото тело

Пијалаците, кои содржат кофеин, се многу сакани од луѓе од различни возрасти. Многумина не можат да се разбудат без чаша кафе, додека други пијат кафе на работа за постојано да се чувствуваат во добра форма. Тоа е затоа што луѓето се толку зависници од пијалоци кои содржат кофеин, што група на американски научници планираа и спроведоа серија експерименти чија главна цел беше да појаснат како големите дози на оваа супстанца влијаат на човечкото тело. Ова не се однесува на една или две чаши на ден, но од пет и повеќе. Податоците од истражувањето се веќе достапни за пошироката јавност.

Со цел да се дознае ефектот од зголемените дози на кофеин на телото, жените беа поканети на возраст од четиринаесет до триесет и пет години. Присуството на можни патолошки состојби во историјата не се зема предвид. За време на распределениот период им требаше да консумираат повеќе од две шолји кафе дневно. После тоа, американските експерти спроведоа неколку тестови за да ја проценат состојбата на своето тело како целина, како и поединечните органи и системи. Утврдено е дека ако пиете повеќе од пет чаши пијалоци дневно, се зголемува ризикот од депонирање на масното ткиво во стомакот, што пак може да доведе до нарушување на функционирањето на органите лоцирани во абдоминалната празнина, како и на раната смрт на поединецот.

Претходно сличен експеримент беше спроведен на лабораториски глувци. Тие секојдневно се инјектирале во телото дека дозата на кофеин, што е еднаква на пет чаши пијалок. Како резултат на тоа, тие го зголемиле количеството на внатрешна маст, што е многу опасно за телото. Истражувањата во оваа област се во тек. Плановите на научниците да го спроведат истиот експеримент за да дознаат како кофеинот влијае на органите и на системите на машкиот.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .