Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Научниците откриле дека земањето антидепресиви додека носи дете има негативен ефект врз неговиот развој.

Научниците од Универзитетот Колумбија спроведоа серија експерименти во кои тие можеа да утврдат дека земањето антидепресиви додека носат дете негативно влијае на неговиот иден развој. Експертите за истражување беа поттикнати од фактот дека во последно време жените почесто се заинтересирани да земаат лекови од овој тип со цел да се заштитат од различни стресни ситуации. Но, во исто време, тие не го земаат во предвид фактот дека лековите можат негативно да влијаат врз состојбата на детето кое го носат.

Податоците од студиите ја потврдија хипотезата на научниците дека антидепресивите негативно влијаат врз здравјето на фетусот. Околу триесет проценти од фер секс (без оглед на возрасната група), кои земале лекови од оваа група за време на бременоста, имале дете кое имало значителни проблеми со развојот на мотилитетот и говорот. Тој, исто така, имаше намалена способност да учи. Во текот на истражувањето, специјалистите беа во можност да го одредат следното - во антидепресивите што ги зема бремената мајка, содржат некои активни супстанции кои негативно влијаат на состојбата на фетусот. Тие го блокираат пристапот до него на хормони кои се неопходни за нејзиниот понатамошен целосен развој. Оттука, манифестацијата на проблеми со учењето и говорот.

Овие студии уште еднаш потврдија дека жените кои очекуваат дете не се препорачуваат да користат било какви синтетички лекови, вклучувајќи ги и антидепресивите, за да не му наштетат на фетусот. Исклучоци се само оние случаи кога постои закана за животот на бремената мајка или нејзиното бебе. Истражувањата во оваа област се во тек.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .