Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Американските научници открија дека работата е способна да се справи со манифестацијата на депресија

Американските научници спроведоа неколку експерименти, чија главна цел беше да се утврди како чистење на куќата влијае на менталната состојба на една личност. Претходно, се претпоставува дека совесното работење може да ја подобри состојбата на лицето, да го направи повеќе отпорен на стрес, па дури и да го подобри расположението. Пред некој ден оваа претпоставка беше потврдена практично. Податоците за истражување се веќе достапни за пошироката јавност.

Во експериментот учествуваа петстотини волонтери (ниту една од родовите, ниту возрасната категорија немаше значење). Во крајна линија беше дека на прво сите тие биле подложени на посебен тест, по што жителите биле замолени да ја исчистат собата, која ја имитирала дневната соба. Времетраењето на процесот на чистење не е поголемо од дваесет минути. За да се процени психолошката состојба на секое лице откако беа исчистени, по завршувањето на експериментот повторно требаше да се подложи на специјално дизајниран тест. Тогаш резултатите од тестот беа споредувани.

Резултатите од истражувањето беа како што следи: подобрувањето на менталната благосостојба беше забележано кај шеесет проценти од жителите. Тие станаа повеќе воздржани, мирни, избалансирани. И самите учесници забележаа дека по чистењето имале подобро расположение, желба да направат нешто. Останатите четириесет проценти од волонтерите немаа промени во нивната здравствена состојба. Сега, врз основа на вакви податоци, експертите сугерираат дека тоа е труд кој може да помогне во борбата против манифестацијата на депресија , стрес и некои други психолошки нарушувања. Покрај тоа, тие забележуваат дека благосостојбата на лицето е значително подобрена ако се ослободи од стари и непотребни работи.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .