Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Научниците од Германија откриле дека луѓето со миопија се попаметни од другите

Луѓето кои се соочуваат со миопија или миопија и кои се принудени да носат очила поради тоа, се често пообразовани и интелигентни. Споредбата беше направена со оние луѓе кои не треба да носат никакви средства за корекција на видот (очила или леќи). Таквиот заклучок го направија научници од Германија, кои го процениле нивото на интелектуални способности на повеќе од три илјади жители (возрасната категорија и родот во овој случај не биле важни). Податоците за истражување се веќе достапни за пошироката јавност.

Научниците подолго време спроведоа серија експерименти, при што тие мораа да го идентификуваат или негираат односот на човековите ментални способности со присуство на таква честа болест на визуелниот апарат како миопија (миопија). Над три илјади доброволци го проверија својот вид, а потоа, користејќи неколку специфични тестови, го процениле нивото на интелектуална способност. Беше откриено дека луѓето со миопија имале повисоки когнитивни способности од сите други жители. Истражувањата во оваа област се во тек.

Но, дури и по добивањето на таквите резултати, научниците веруваат дека причината за поразвиениот интелект не лежи во присуство на самата миопија, туку во фактот што таквите луѓе повеќе читаат. Кога некој ќе научи, долго време трае книги (и хартиени и електронски), како и на компјутер. Сето ова негативно влијае на состојбата на органите на визуелниот апарат, па затоа човекот развива миопија. До денес, статистиката е таква што околу педесет проценти од европските специјалисти, кои зачекориле повеќе од 40 години, користат очила за корекција на видот.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .