Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Научниците од Универзитетот во Нотингем откриле дека природниот процес на стареење може да се реши со користење на специфичен протеин.

Неодамна, научниците од Универзитетот во Нотингем откриле сензационално откритие - специјалистите успеале да идентификуваат специфичен протеин кој ќе помогне во борбата со процесот на стареење. Резултатите од експериментите се веќе достапни за пошироката јавност (објавени во добро познати научни списанија).

Во текот на серија експерименти, специјалистите успеаја да утврдат дека протеината клетка содржи специфичен протеин кој може да го потисне процесот на стареење во телото. Научниците се надеваат дека во иднина ова откритие ќе помогне во создавањето на најновите лекови за борба против Алцхајмеровата и Паркинсонова болест , како и да помогне во намалувањето на веројатноста за развој на здравствени проблеми поврзани со возраста за поединци. Со цел да се идентификува специфичен протеин, митохондријалните клетки беа земени од црвите, по што протеините беа одделени од нив. За таа цел, се применува нов метод - 2D гел електрофореза. Како што е познато, јаглеродните анхидрази се наоѓаат токму во митохондриите, кои се способни да произведат енергија поради количеството на кислород што влегува во нив. После тоа, научниците спроведоа серија експерименти, а резултатите беа едноставно неверојатни - протеините земени го инхибираат процесот на клеточното стареење.

Исто така, во текот на истражувањето беше објаснето дека постарите лица во мозокот содржат повеќе протеински соединенија од помладите. Но, во исто време, за оние црви кои напредувале со различни невродегенеративни нарушувања, зголемената концентрација на протеини негативно влијаела врз функционирањето на организмот како целина. Сега експертите продолжуваат да спроведуваат експерименти во оваа насока. Главната цел е да се идентификува супстанција која може да влијае на протеинските соединенија. Како што велат научниците, тоа ќе им помогне да создадат панацеа за старост. Во иднина се планира да се спроведат истражувања кај луѓето за да се потврди можноста за забавување на процесот на физиолошко стареење.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .