Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Научниците успеале да воспостават генетска врска помеѓу ракот и метаболизмот во човечкото тело.

Научниците од Универзитетот во Кембриџ, во текот на долгорочните експерименти, успеаја да утврдат дека онкологијата во телото има блиски односи со метаболизмот. Податоците од истражувањето презентирани на пошироката јавност во познатата научна публикација - Природни комуникации.

Претходно, се претпоставува дека ако темелно ги испитаме и проучиме гените кои доведуваат до различни промени во метаболизмот, тогаш ќе биде можно подетално да се проучат сите оние феномени кои придонесуваат за почетокот и прогресијата на ракот. За да ја потврдат или побијат хипотезата, научниците од Универзитетот во Кембриџ спровеле студија во која детално ги проучувале гените одговорни за комплетен метаболизам. Експериментите беа спроведени во текот на подолг временски период. Во текот на овој период, беа проучувани самите гени и нивната врска со рак. Повеќе од осум илјади луѓе учествуваа во експериментите (ниту возрасната категорија ниту родот не беа важни), а експертите проучуваа дваесет различни типови на тумори.

Во текот на истражувањето, научниците создадоа интересен и алармантен факт - метаболни гени, чија главна задача е да ја пренесуваат енергијата во митохондриите на клетките, имаат намалено ниво на регулација во клетките на ракот. Ова сугерира дека ако на кој било начин се потисне процесот на нивното нормално функционирање, ризикот од појава и ширење на метастази кај голем број локализирани органи значително се зголемува. Во оваа фаза, научниците продолжуваат да го проучуваат овој феномен, така што во иднина, лекарите ќе можат поефективно да ги лекуваат луѓето за патологии на рак.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .