Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Британските научници открија дека отфрлањето на производите од месо предизвикува намалување на мозокот

Во текот на неколку години британските научници спроведоа експерименти чија цел беше да се утврди како отфрлањето на производите од месо влијае на човечкиот мозок. Како што се испостави, вегетаријанската исхрана не попречува добро за човечкото тело и не само што доведува до нарушување на функционирањето на дигестивниот систем, туку и до намалување на централниот орган на нервниот систем - мозокот. Резултатите од експериментите се веќе достапни за пошироката јавност.

Веќе неколку години експертите од Британија внимателно ја следеа состојбата на мозокот на луѓе кои одбија да ги користат животинските производи, особено месото. Состојбата на мозокот беше проценета со користење на апарат за снимање со магнетна резонанца. На студијата учествуваа неколку илјади жители, чија возраст беше од шеснаесет до осумдесет и седум години. Научниците успеаја да го идентификуваат следниов тренд - кај оние луѓе кои целосно се исклучени од нивните диетински животински производи, мозокот постепено се намалува (што беше потврдено со студијата МНР). Експертите ја припишуваат оваа состојба на фактот дека нивото на витамин Б12 се намалува во телото на поединецот. Покрај тоа, нејзиниот недостаток често води кон прогресија на анемија и разни патологии на нервниот систем.

Оваа студија уште еднаш го потврди фактот дека едно лице треба да вклучи во својата исхрана сите потребни хранливи материи, витамински комплекси и минерали. Само во овој случај, ќе може целосно да функционира. Инаку, можно е постепено прогресија на патолошките состојби (и може да бидат засегнати сите органи). Доколку е потребно, приспособувањето на исхраната може да му се верува со квалификуван нутриционист.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .