Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Британските научници открија дека ризикот од прогресија на дијабетес тип 2 се зголемува кај оние луѓе кои се плашат да ги изгубат своите работни места.

Британските научници спроведоа серија студии во текот на кои беше откриено дека луѓето кои се плашат да го изгубат своето работно место се изложени на ризик да станат болни со дијабетес тип 2. Истражувачите ги анализирале податоците што биле добиени како резултат на претходните експерименти, во кои учествувале повеќе од сто четириесет илјади жители од Австралија, Америка и Европа. Сите овие луѓе работеа во различни насоки. Во времето на почетокот на истражувањето, никој од жителите не бил болен со дијабетес мелитус од било кој тип.

Првиот чекор беше да се направи анкета, при што секој учесник беше запрашан дали се плаши да ја изгуби својата работа во блиска иднина. Податоците излегоа на следниов начин - од 6 до 40% од луѓето навистина имаат таков страв. После тоа, сите волонтери беа набљудувани од страна на експерти во текот на десет години, а случаите на развој на болести како дијабетес мелитус беа забележани особено кај жителите. Се испостави дека оние луѓе кои претходно признале дека се плашат да ја изгубат својата работа, 19% имале поголема веројатност да развијат дијабетес тип 2. Вреди да се напомене дека во разјаснувањето на овие податоци, беа земени предвид многу фактори, меѓу кои и возраста и полот на субјектите. Како што велат научниците, ова не докажува дека стравот од губење работа директно влијае на прогресијата на дијабетесот, но тие исто така припаѓаат на група предиспонирачки фактори (тие ја зголемуваат веројатноста).

Научниците сугерираат дека, бидејќи периодично, телото доживува стрес поради фактот што едно лице се плаши од губење на своето работно место, произведувањето на "стресните" хормони се зголемува и поединецот почнува да прејадува. Овие два фактора и предизвикуваат постепена прогресија на дијабетес.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .