Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Научниците откриле дека ако употребувате најмалку две чаши дневно, ризикот од прогресија на деменцијата е намален

Американските научници спроведоа серија експерименти, при што беше воспоставена врската помеѓу потрошувачката на кафе и состојбата на човечкото ментално здравје. Како што се покажа, кофеинот е единствена алатка која ќе помогне да се спречи прогресијата на деменцијата и когнитивните нарушувања кои се развиваат кај лицето како што е неговото тело. Податоците од студиите веќе објавени во добро познатото научно објавување.

Позитивниот ефект на кафето врз когнитивните способности на мозокот првпат беше забележан во текот на неколку експерименти на лабораториски глодари. Но, тогаш податоците добиени не беа објавени, бидејќи за да се потврди теоријата беше потребно да се спроведат низа слични експерименти кај луѓето. Наскоро, се појавила таква можност. Студијата вклучи неколку илјади претставници на фер сексот, кој зачекори над шеесет и петгодишната пресвртница. За нив, нивната исхрана и здравје, научниците забележаа неколку години. Беше откриено дека постои врска помеѓу редовниот внес на кофеин и психолошкото здравје на поединците. Оние жени кои пиеле неколку чаши кафе секојдневно се чувствувале многу подобро, и тие имале помала веројатност да покажат знаци на сенилна деменција.

Научниците тврдат, врз основа на податоците од експериментите, дека конзумирањето на 261 mg кофеин дневно го намалува ризикот од развој на деменција и други психолошки абнормалности. Оваа доза е еднаква на две чаши кафе. Ризикот е намален во просек од 30-40%. Истражувањата во оваа област се во тек. Сега, експертите имаат намера да спроведат серија слични експерименти со цел да одредат точно како кофеинот ќе влијае на зачувувањето на менталното здравје во посилниот пол.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .