Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Научниците идентификуваа ген кој ќе помогне да се спречи прогресијата на шизофренијата и други психолошки нарушувања.

Група научници од Шангај спроведоа серија експерименти во кои успеале да направат уникатно откритие од нивниот вид - идентификуваа ген кој ќе помогне да се спречи развојот на поединец со манифестации на шизофренија , како и други психолошки нарушувања. Експериментите во оваа област беа спроведени пет години, и за тоа време, експертите уште еднаш ја потврдија претходната хипотеза дека постои дефинитивна поврзаност помеѓу човечките гени и прогресијата на психолошките заболувања.

За пет години, голем број на пациенти од различни возрасни групи учествуваа во студијата, во која научниците идентификуваа специфичен ген, кој го доби името ULK4. Зошто е присутно во телата на луѓето, експертите сметаат дека е тешко да се одговори, и затоа претходно не се поврзува со психолошки заболувања (само со фактот дека има поврзаност со хипертензијата е извесно позната). За да се потврди теоријата дека овој ген има влијание врз психата, таа беше воведена во матичните клетки на лабораториски глувци. Резултатите беа само неверојатни. По воведувањето, активноста на мозочните клетки значително се зголеми - тие почнаа да се мешаат во ткивата, формирајќи во исто време нивното живеалиште. Можно е да се вратат експерименталните глодари во нивната нормална состојба само откако генот беше извлечен од нивните тела. Понатаму, лабораториските глувци се однесуваат сосема нормално и нивните клетки на мозокот останале во мирна состојба.

Ова откритие е уникатно. Научниците сугерираат дека тоа во иднина ќе помогне успешно да се справи не само со шизофренија, туку и со други психолошки нарушувања како што се биполарно растројство , аутизам , депресивни состојби и така натаму. Истражувањата во оваа област се во тек.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .