Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Американските научници утврдиле дека квалитетот на спиењето кај децата има значително влијание врз развојот на алкохолизам и други лоши навики кај поединците

Научниците од Соединетите Американски Држави направија интересен заклучок - квалитетот и времетраењето на спиењето кај децата влијаат врз тоа кога поединецот за прв пат се обидува да употреби алкохол или опојни дроги. Експерименталните податоци се веќе достапни за пошироката јавност. Истражувањата продолжија многу години, и ова овозможи да се следи односот помеѓу зависноста и спиењето.

За неколку години, научниците го проучуваат развојот на двесте момчиња од Пенсилванија. Нивните мајки добија посебни прашалници во кои треба да одговорат на прашањата поврзани со спиењето на нивните деца. Овој експеримент беше дел од една уште поголема студија во која научниците се обидоа да ги разјаснат факторите поврзани со социјалната стабилност и ранливоста кај момчињата кои живееле во семејства со нефункционални или ниски приходи.

Пополнетите прашалници добиени од мајки беа внимателно анализирани, а научниците успеаја да го пресметаат просечното време и квалитет на спиењето кај момчињата кои сеуште не достигнале единаесет години. Десет години по истражувањето, експертите повторно ги испитуваа жителите кога првпат се обиделе да пијат алкохол или дрога. Резултатот беше повеќе од утешна. Оние деца кои биле поспани почнале да се инволвираат во алкохол и дрога во почетокот на адолесценцијата, и ова стана навика за многумина. Интересно е и фактот дека ако траењето на спиењето е намалено за еден час, тогаш периодот пред првата употреба на штетни супстанции исто така беше намален за просечно 20 проценти. Ако квалитетот на спиењето се влоши, тогаш ова придонесе за постепено формирање на навика кај поединецот.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .