Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Производите кои содржат пробиотици имаат значително влијание врз активноста на мозокот.

Кога воделе серија експерименти, научниците сепак успеале да ја потврдат тесната врска помеѓу работата на човечкиот црево и активноста на мозокот. Резултатите од истражувањето се веќе достапни за пошироката јавност. Според експертите, јогурт со содржина на пробиотици може значително да ја подобри мозочната активност. Пробиотиците се специфични супстанции кои го нормализираат функционирањето на човечкиот дигестивен систем. Но, покрај тоа, тие даваат уште неколку корисни ефекти - ја подобруваат состојбата на кожата, го нормализираат имунолошкиот статус, ги елиминираат токсините и така натаму.

За да ја потврдат неговата теорија дека состојбата на цревата и нејзината работа се директно поврзани со активноста на мозокот, експертите спроведоа серија експерименти во кои учествуваа жени од фер возраст до 55 години. Во крајна линија, сите жители беа поделени во три групи, и за секоја таква група направија исхрана. Учесниците од групата 1 редовно треба да користат производи кои содржат пробиотици. Жените од втората група јаделе ферментирани млечни производи. И фер сексот од третата група не ја промени нивната исхрана.

По одреден временски период, специјалистите го оценија здравствениот статус на сите жители. Како што се испостави, жените од првата група го зголемија нивниот работен капацитет, нивното расположение се подобри, почнаа да покажуваат помалку знаци на нервоза. Претставниците од втората и третата група покажаа исти резултати како и пред експериментот. Врз основа на овие податоци, научниците ја потврдија врската помеѓу состојбата на цревата и неговото функционирање со активноста на мозокот. Колку е поздраво човечкиот гастроинтестинален тракт, толку е постабилна неговата емоционална позадина и неговиот работен капацитет ќе биде нормализиран.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .