Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Научниците од Велика Британија откриле дека 80% од населението има срце кое е постаро од нивната вистинска возраст.

Научниците спровеле серија студии за да утврдат колку брзо срцето старее во човечкото тело. Резултатите не беа утешни. Во текот на истражувањето, научниците открија дека мнозинството од населението во Велика Британија има срце кое е постаро од нивната вистинска возраст. Започнаа специјална програма (онлајн тест), со помош на која научниците успеаја да ги утврдат следните бројки - четири од пет лица кои се на работна возраст (постари од 30 години) имаат постаро срце, па затоа ризикот од развој на срцев удар , мозочен удар или други патологиите на кардиоваскуларниот систем значително се зголемуваат.

Експертите од Велика Британија ги проучувале податоците на повеќе од половина милион луѓе кои користеле специјална онлајн програма која пресметува ризик од срцев удар и мозочен удар. Статистичките податоци се покажаа како такви што повеќе од 85% од претставниците на посилниот пол и 2/5 од жените кои не ја поминале четириесетгодишната марка имале срце постаро од нивната хронолошка возраст. Покрај тоа, се покажа дека луѓето не ги знаат главните фактори на ризик кои можат да предизвикаат прогресија на кардиоваскуларните патологии. Помалку од половина од жителите не знаат за кој крвен притисок е нормален за нив, и каков е нивниот тековен холестерол.

Еден од научниците кој беше директно вклучен во студијата, рече дека поради фактот што срцето старее побрзо од сите други органи, ризикот од манифестација на патологиите на КАС значително се зголемува. И важно е да се вклучите во спречувањето на ваквите болести цело време - да го контролирате сопствениот притисок, да подлежат на редовни прегледи, а исто така и да ја промените вашата исхрана (да се исклучи од него премногу масна храна, пржена, пушена и премногу солена).

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .