Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Група американски научници откриле дека наночестичките можат да ги уништат клетките на ракот во човечкото тело

Единствено откритие од ваков вид беше направено од експерти од Америка. Во текот на долг временски период, тие спроведоа тестови на лекот на новата генерација "Ферумокситол". Планирано е да се користи за лекување на анемија кај болни луѓе. За време на тестовите беше забележан интересен ефект од неговото воведување во жив организам - наночестичките од железо, кои ја формираат основата на лекот, активно ги уништуваат клетките на ракот. Заклучоците од експериментите веќе станаа достапни за општата јавност и беа објавени во добро позната научна публикација.

За време на експериментот беше откриено дека воведените наночестички имале директно влијание врз макрофагите (телото на имуниот систем) и ја интензивираа нивната работа. Како резултат на тоа, овие клетки активно почнаа да го напаѓаат ракот и да ги уништат. Оваа акција беше идентификувана за време на клиничките испитувања на новиот лек, со цел да се идентификуваат неговите несакани ефекти. Лабораториските глувци биле користени како експериментални животни - некои од нив исто така имале клетки на ракот во нивните тела. Иновативниот лек "Ferumksitol" сега е одобрен за употреба во Америка, но истражувањето со директно "учество" продолжува. Научниците сугерираат дека овој имот ќе може ефективно да помогне во борбата против ракот.

Експертите сугерираа дека токму тие наночестички на железо имаат таков ефект. Претпоставката е дека овие честички некако ги менуваат електричните својства на макрофагите. И токму заради тоа, тие отвораат нов имот - да ги препознаат клетките на ракот во телото што претходно биле скриени за нив. Претходно, експериментите беа спроведени само на глодари, но сега научниците се надеваат дека ќе спроведат серија експерименти на волонтери за да дознаат дали ефектот на користење на средствата за борба против тумори на ракот.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .