Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Англиските истражувачи откриле дека ТВ "убива" кај децата креативниот потенцијал

Група истражувачи од Обединетото Кралство долго време спроведоа истражување за да го откријат одговорот на прашањето - како ТВ може да влијае врз децата од различни возрасни групи? Сега ги објави резултатите од нивните експерименти, и тие се покажаа како повеќе од несреќни. Како што се покажа, долгорочното гледање на ТВ влијае не само на состојбата на визуелниот апарат како целина, како што веќе е докажано, туку и на креативните способности на детето.

Во експериментот учествуваа голем број деца. Нејзината суштина беше таква што беше неопходно децата да поминат повеќе од петнаесет минути гледајќи телевизија. Следно, научниците ја оценија состојбата на здравјето и менталната активност на детето пред да гледаат телевизиски емисии или цртани филмови, а потоа и по нив. Како што се испостави, речиси веднаш откако детето гледаше телевизија, тој имаше остар пад во креативните вештини. Исто така вреди да се напомене дека по одреден временски период тие почнаа да се обновуваат, но тоа не го негира фактот дека ТВ сè уште има негативен ефект врз детското население. Сега се спроведуваат експерименти кои ќе им овозможат на научниците да го воспостават механизмот за таков пад на креативните способности.

Заклучокот го направија експерти: децата треба да го ограничат времето на гледање телевизиски програми, бидејќи ако тоа не се направи, со текот на времето тие можат да ги намалат своите креативни и ментални способности без можност за закрепнување. Се препорачува децата да ги земат со книги, едукативни играчки и др. Прво, родителите треба да го следат своето дете. На нивните рамења треба да се постават планирањето на одмор. Гледањето телевизија може да се замени со гледање интересни слики, моделирање од глина или тесто, читање и така натаму.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .