Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Американските научници идентификуваа сосема нов метод за одгледување на кожата, што може да биде спас за пациентите погодени од тешки изгореници.

Група истражувачи спроведоа серија експерименти што им овозможија да извлечат иновативен метод за пресметување на дозволената граница за истегнување на човечката кожа. Благодарение на неа, можно е брзо да се развијат нови клетки на кожата кај пациенти кои претходно страдаа од изгореници од било каква сериозност. Експерименталните податоци се веќе достапни за пошироката јавност.

Истражувач кој учествувал во серија експерименти објави дека, во тоа време, квалификувани хирурзи користат различни технологии за да развијат нов слој на кожа користејќи иновативна процедура за одгледување на ткивата. Овие екстензии се насочени кон една цел - да го стимулираат растот на клетките на кожата во одредена област на човечкото тело, така што тие можат ефективно да се пресадат на погодената област (на пример, на изгорената површина).

Научниците го потврдија фактот дека кожата најдобро расте во оние области каде што е почесто подложена на истегнување. На пример, на стомакот (во периодот на носење на дете). Но, исто така вреди да се напомене дека ако е премногу испружена, тогаш ефектот ќе биде токму спротивен - кожата ќе биде повредена и ќе стане уште кревка. Сувата кожа е особено чувствителна на било каков вид на интервенции. Тие се повеќе подложни на масна кожа. Се протега во тоа време се врши со помош на специјален балон со воздух или силикон (над површината на кожата). Земајќи ја предвид употребата на дополнителни параметри за обработка на слики, научниците кои учествувале во експериментот можеле точно да утврдат како кожата се соочува со деформација (земајќи ги предвид податоците за неговата структура и способноста да се истегне). Оваа техника денес е единствена во ваков вид. Научниците продолжуваат да работат на тоа со цел да се подобри што е можно повеќе.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .