Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Американските научници открија дека редовната потрошувачка на шеќерни газирани пијалаци во голема мера го зголемува ризикот од мозочен удар.

Американските научници спроведоа експеримент во кој тие можеа да добијат потврда дека редовната потрошувачка на слатка сода ја зголемува крвниот притисок и предизвикува развој на мозочен удар и други проблеми на кардиоваскуларниот систем.

Податоците на нивните истражувачки експерти веќе се објавени. Значи, тие спроведоа експеримент кој траеше една и пол година и во кој учествуваа 800 жители. Во овој случај, предност им беше дадена на волонтерите кои во времето на студијата имале историја на разни болести на срцето и крвните садови, особено хипертензија (зголемување на крвниот притисок до критични вредности). Возраста на жителите била од 25 години до 79 години.

Суштината на експериментот беше дека во текот на целото време на своето однесување, сите учесници треба да користат чаша слатка сода вода секој ден. Исто така, експертите многу внимателно го следат начинот на кој едно лице јаде, каква храна и пијалоци имаат предност. За одреден временски период, жителите пиеле во чаша сода, но потоа ја намалиле наведената доза на половина, и повторно продолжиле да го проценуваат општото здравје на поединците. Следно, експертите ги споредија податоците добиени во периодот на зголемување и намалување на дозата на слатка сода вода. Утврдено е дека редовното користење на овој пијалок е исклучително опасно за здравјето, бидејќи по едно лице го пие, неговиот крвен притисок се зголемува. Како резултат на тоа, ризикот од развој на мозочен удар се зголемува. Ако поединецот пие само половина чаша сода, тогаш ризикот е намален за 8%.

Научниците препорачуваат секој да го намали количеството газирани пијалоци што се консумираат, бидејќи тоа ќе помогне не само да го заштити вашето тело од прогресијата на кардиоваскуларните патологии, туку и од прекумерната тежина.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .